neděle 1. dubna 2012

Nedělní oběd: Hovězí pečeně z hrnce

Tento recept pochází z Apetitu(květen 2007). Spojení hovězího masa a vína vždy přiláká moji pozornost a tak jsem neodolala a pustila se do toho. Recept je velmi jednoduchý, jenom vyžaduje trochu času. Recept je malinko poupraven, zejména zálivka na salát se mi zdála nevýrazná...

Předkrm:
Salát s krutony a sýrem (pro 2 osoby)

1 římský salát
kousek bagety na krutonky
kousek parmazánu-nahrubo nastrouhat nebo naloupat škrabkou

na zálivku:
1 lžička soli
3 lžičky cukru
3 lžíce octa
3 lžíce olivového oleje
voda



Hovězí pečeně z hrnce (pro 2 osoby)

0,5 kg hovězí kýty
olej(na opečení masa)
sůl,pepř
majoránka, tymián
1 střední cibule
4 stroužky česneku
250 ml hovězího vývaru
250 ml červeného vína
2 mrkve, podélně nakrájené
trocha mouky na zaprášení omáčky



Postup:
Do masa vetřeme sůl, pepř a bylinky. Jelikož se mi nepodařilo sehnat čerstvé byliny, musela jsem si vystačit se sušenými.
Maso opečme na oleji, poté vložíme do hrnce na pokrájenou cibuli a česnek.
Zalijeme vývarem a vínem a na velmi mírném plameni vaříme do změknutí masa. Vařila jsem asi 3,5 hodiny. Ke konci přidáme mrkev a vaříme do jejího změknutí. Poté maso vytáhneme a zahustíme omáčku hladkou moukou. Omáčku protlačíme přes cedník a přidáme trochu másla na zjemnění.
Podáváme se šťouchanými bramborami a skleničkou vína ;-).

Žemlové buchty -báječné k vytírání omáčky

500 g hladké mouky
1 balíček sušeného droždí
1 lžička soli
1 lžíce oleje
125 ml mléka
250 ml vlažné vody
máslo na vymazání formy



Postup: Mouku prosijeme do mísy, přidáme droždí, sůl a promícháme. Poté přidáme olej, mléko a vodu. Vypracujeme těsto a necháme pod utěrkou asi hodinku odpočinout. Poté vytvarujeme buchty a vložíme do kulaté formy. Opět necháme asi na 20 minut odpočinout. Potřeme vodou a vložíme do trouby, předehřáté na 200°C. Pečeme asi 30 minut.

2 komentáře:

  1. Jé, to vypadá nádherně! Maso se muselo rozplývat a žemlové buchty jsem ještě neviděla, super nápad. Určitě vyzkouším, krásné fotky. Já mám největší problém, že zapomínám fotit, když už konečně uvařím něco, co stojí za to.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za milý komentář!
    Taky zapomínám :-)...a nebo je zas večer a špatné světlo.

    OdpovědětVymazat