Předkrm:
Salát s krutony a sýrem (pro 2 osoby)
1 římský salát
kousek bagety na krutonky
kousek parmazánu-nahrubo nastrouhat nebo naloupat škrabkou
na zálivku:
1 lžička soli
3 lžičky cukru
3 lžíce octa
3 lžíce olivového oleje
voda

Hovězí pečeně z hrnce (pro 2 osoby)
0,5 kg hovězí kýty
olej(na opečení masa)
sůl,pepř
majoránka, tymián
1 střední cibule
4 stroužky česneku
250 ml hovězího vývaru
250 ml červeného vína
2 mrkve, podélně nakrájené
trocha mouky na zaprášení omáčky

Postup:
Do masa vetřeme sůl, pepř a bylinky. Jelikož se mi nepodařilo sehnat čerstvé byliny, musela jsem si vystačit se sušenými.
Maso opečme na oleji, poté vložíme do hrnce na pokrájenou cibuli a česnek.

Zalijeme vývarem a vínem a na velmi mírném plameni vaříme do změknutí masa. Vařila jsem asi 3,5 hodiny. Ke konci přidáme mrkev a vaříme do jejího změknutí. Poté maso vytáhneme a zahustíme omáčku hladkou moukou. Omáčku protlačíme přes cedník a přidáme trochu másla na zjemnění.
Podáváme se šťouchanými bramborami a skleničkou vína ;-).
Žemlové buchty -báječné k vytírání omáčky
500 g hladké mouky
1 balíček sušeného droždí
1 lžička soli
1 lžíce oleje
125 ml mléka
250 ml vlažné vody
máslo na vymazání formy

Postup: Mouku prosijeme do mísy, přidáme droždí, sůl a promícháme. Poté přidáme olej, mléko a vodu. Vypracujeme těsto a necháme pod utěrkou asi hodinku odpočinout. Poté vytvarujeme buchty a vložíme do kulaté formy. Opět necháme asi na 20 minut odpočinout. Potřeme vodou a vložíme do trouby, předehřáté na 200°C. Pečeme asi 30 minut.

Jé, to vypadá nádherně! Maso se muselo rozplývat a žemlové buchty jsem ještě neviděla, super nápad. Určitě vyzkouším, krásné fotky. Já mám největší problém, že zapomínám fotit, když už konečně uvařím něco, co stojí za to.
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář!
OdpovědětVymazatTaky zapomínám :-)...a nebo je zas večer a špatné světlo.